Thema :
Lavendel


Lavendel werd vroeger gebruikt in liefdesbezweringen en men nam aan dat de plant zo krachtig is dat men bij een depressie er enkel naar moest kijken om weer vreugdevol in het leven te staan. lavendel kan je medisch, aromatisch en culinair gebruiken, een ideale plant dus om een thema rond uit te bouwen.


Inleiding

Lavendel is een kruid dat oorspronkelijk afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Het wordt al heel lang gebruikt in liefdesbezweringen en sachets. Kleren ingewreven met de geurige bloemen, of de gedroogde bloemen in de kleerkast trekken de liefde aan, papier ingewreven met lavendel is geschikt om liefdesbrieven te schrijven. De geur van lavendel trekt vooral mannen aan, zo luidt het. Lavendelwater en de etherische olie werden gedragen door prostituees, zowel om mannen aan te trekken, maar ook om hun beroep duidelijk te maken. Lavendel, zo ging het geloof, beschermt tegen huiselijk geweld als het gedragen wordt. De bloemen werden gebrand om slaap te bevorderen of in de ruimte gestrooid om vrede te handhaven. De geur van Lavendel wordt verbonden aan een lang leven. Lavendel wordt ook gebruikt in helende mengsels, gedragen om geesten te zien en voor bescherming tegen het boze oog. Het wordt toegevoegd aan reinigingsbaden.
Rond het jaar 1000 werd het door monniken in de meer noordelijke streken geïntroduceerd, en het is in de Middeleeuwen al in gebruik om op de vloeren te strooien wegens de lekkere geur en tegen ongedierte. Ondanks dat het gedragen werd door prostituees eeuwen terug, werd in de Renaissance gedacht dat Lavendel samen met Rozemarijn een vrouw kuis zou houden.
Vanaf 1568 wordt het in Engeland gebruikt als badkruid, om linnen lekker te laten geuren en zelfs als geneeskruid. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was er ook een aanzienlijke Lavendelteelt in Engeland. De eerste migranten die naar Amerika trokken namen het kruid mee naar daar.
Vanaf de 17de eeuw zijn er toepassingen voor lichte vormen van migraine en flauwvallen. In Frankrijk is het vanaf de 17de eeuw in gebruik in de parfumindustrie.

Botanisch

Lavendel is een vaste plant uit de Lipbloemenfamilie, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Je plant lavendel best in een kalkhoudende grond, liefst in de felle zon. De plant is goed tegen de gloeiende zon, maar kan slecht tegen de vorst.
Het blad is smal, grijsgroen en lancetvormig. De bloemen zijn paarsviolet en verschijnen in trossen boven in de stengel.
De bloeitijd is van juni tot september, in de Provence kleurt Lavendel in die periode de velden blauwpaars. De geur van het kruid is zo sterk dat het bedwelmend kan werken.

Werking

Lavendel helpt bij migraine, stress, slapeloosheid, geheugenzwakte en zelfs bij epilepsie, het is een van de weinige Lipbloemigen die bij epilepsie gebruikt mogen worden. Het helpt bij hoofdpijn in allerlei vormen, ook die vanuit de nek en de schouder, hoofdpijn door teveel zon. Het heeft een ontspannende en stimulerende werking bij hypotensie (duizeligheid en ruis in de oren).
Er wordt zelden gewag gemaakt van allergische reacties en er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen. Bij zwangere vrouwen wel alleen gebruiken wanneer er sprake is van hoge bloeddruk.
Lavendel stimuleert in het algemeen het gevoelsleven, is ontsmettend en werkt enigszins verdovend.

De etherische olie is zeer sterk bacterieel bij sinusitis, verkoudheid en hoest. Verdund kan je het gebruiken bij insectenbeten, puur bij gewone wonden, koortslip (in het algemeen bij zenuwpijnen). Je kan het onverdund aanbrengen bij brandwonden.
Bij bestrijding van hoofdluis kan je na het wassen enige druppels etherische olie op de hoofdhuid aanbrengen.
Vroeger werden de zaadjes in het brood meegebakken tegen schimmel.


Lavendeltee

Laat 5 gram lavendelbloemen 5 minuten trekken in een kopje kokend water. Je kan dit eventueel zoeten met honing. Vier maal daags drinken. Deze tee werkt ook vochtafdrijvend. Deze tee is aangewezen bij astma.
Bij nervositeit kan je volgende tee maken. Laat een vingergreep van de volgende kruiden trekken in een kopje heet water: 30 gram Sint-Janskruid, 30 gram lavendelbloemen, 10 gram kamille, 5 gram hop en 5 gram valeriaanwortel. Eventueel zoeten en voor het slapen drinken.


Lavendelwater als wondontsmetter

Met lavendelwater kan men wonden uitwassen. Lavendelwater is zo gemakkelijk te maken dat je maar een paar basisbenodigdheden nodig hebt. Het meeste hiervan kan gevonden worden bij hobbywinkels of gezondheidswinkels. Dit is wat je nodig hebt:
Lavendelolie
Gedistilleerd water
Toverhazelaar of wodka
Glazen pot met een deksel
Spuitfles
Trechter

En zo maak je het klaar:
Voeg je ingrediënten toe aan de glazen pot: 90 ml gedistilleerd water, 30 ml toverhazelaar of wodka en 10 druppels lavendelolie. Meet alles precies af, anders kan de geur te flauw zijn, of net te sterk.
Schud de pot en giet het mengsel met de trechter over in een spuitfles. Klaar!


Lavendellotion

Laat 50 gram lavendelbloemen twee weken marineren in een liter goede brandewijn. Brandewijn is een neutrale alcohol, het percentage alcohol is ten minste 35%. Nadat het voldeonde getrokken heeft kan je het filtreren en de lotion bewaren in een goed afgesloten fles. Het is een geschikt middel bij kneuzingen, gebruik de lotion bij massages om de pijn te verlichten.


Geparfumeerd badzout

Zoek een mooie fles waarvan je de dop nog hebt en vul deze met ammoniumcarbonaat. Dit kan je kopen bij een goede ouderwetse drogist of bij de apotheker. Heb je geen zin om buiten te komen, dan kan je het ook online bestellen, onder andere op deze pagina.
Voeg daarna de volgende etherische oliën toe: 3 druppels lavendelolie, 2 druppels rozenolie, 2 druppels kaneelolie, 3 druppels bergamotolie.


Lavendelsuiker

Doe suiker en gedroogde lavendelbloemen laagje om laagje in een glazen pot en laat deze mengeling een aantal weken staan. De suiker neemt de smaak aan van de lavendel en je kan er naar hartelust mee koken.Mini Lavendelcakes

Een recept voor dit gerecht dat je kan gebruiken bij je kookactiviteit vind je hier.
Ingrediënten
  4 eieren
250g zelfrijzende bloem 250g suiker 160g vetstof
2 druppeltjes etherische olie van lavendel
Bereidingswijze
  De vetstof mengen met de suiker en de eierdooiers.
De gezeefde bloem in het mengsel mixen en de druppeltjes etherische olie toevoegen.
De tot schuim opgeklopte eiwitten eronder spatelen.
Per vormpje voor een mini-cake. anderhalve soeplepel deeg gebruiken.
De cakejes gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 175°C.


Lavendel likeur

Ingrediënten
100 gram bladeren van rodekool
60 gram bloempjes van lavendel
1 1iter jenever
20 gram maanzaad
100 gram witte kandijsuiker
1/2 liter zoete witte wijn
Bereidingswijze
Laat de rodekoolbladeren 10 minuten koken in een kwart liter jenever. Zeef het afkooksel en los de witte kandijsuiker op in deze opgewarmde jenever.
Verwarm de wijn op een matig vuur, zonder hem te laten koken en laat de lavendelbloempjes en de maanzaadjes er 5 tot 10 minuten in trekken.
Filter daarna het mengsel en doe de dranken tezamen in een karaf. Leng aan met de rest van de jenever en de wijn.


Lavendelscrub

Met een mengsel van suiker en lavendel maak je een ideale scrub. Hoe je dit aanpakt, en wat je allemaal nodig hebt hiervoor vind je op onze activiteitenpagina een kleine wellnessattentie.Lavendel geurzakjes

Zeer eenvoudig te maken en altijd populair als klein geschenkje: lavendel geurzakjes. Ideaal om in de kleerkast te leggen of als natuurlijke luchtverfrisser te gebruiken. Meer informatie rond deze activiteit vind je op deze pagina.

 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be