Thema :
Filmfestival


Dames en Heren, de vertoning gaat beginnen! Haal het bioscoop-gevoel naar binnen met deze bundeling van activiteiten rond films, acteurs en actrices.


Het filmfestival van Gent (najaar) of de Oscars-ceremonie (voorjaar) zijn een goede aanleiding om ook eens in je instelling een heus Filmfestival te organiseren.
Hier zijn een paar ideëen en uitgewerkte activiteiten die je alvast een eind op weg helpen.

Voorbereiding


Kondig dit filmfestival lang op voorhand aan, met mooie affiches. Laat het filmfestival leven door het gebruik van gepaste decoratie, zoals grote filmrollen en filmposters. Je kan ook filmtickets maken en deze op voorhand “verkopen” aan je cliënten. Bij elke vertoning vraag je aan de “inkom” van je cinemazaal elke bezoeker om zijn of haar ticket, net alsof ze een bioscoop bezoeken. Hier kan je een model downloaden (.pdf, 428Kb) voor filmtickets, een dubbelzijdige versie (4 tickets per A4) of een enkelzijdige versie (8 filmtickets per A4).
Een programmafolder, waarin alle activiteiten van het filmfestival staan opgelijst met extra informatie over de getoonde films, acteurs, ... kan je ook nog maken.

Baseer je keuze voor de films die je gaat tonen op de smaak van je bewoners. Maak op voorhand een lijst van 3 films per genre, deel een enqueteformulier uit onder de bewoners en vertoon de films die de meeste stemmen halen (inspraak van de bewoners!). De genres die je bijvoorbeeld kan gebruiken zijn:
avontuur/natuurfilm
komedie
musical
animatiefilm
oude film
Vlaamse film

Een fijne hobby activiteit die je in dit kader kan organiseren is “Oscars maken”. Download dit model van een Oscar-beeldje, druk het af op A4 en knip het uit. Plak beide zijden tegen elkaar, lamineer het en voorzie het van een voldoende stevige voet (wij gebruikten boter-vlootjes). Je kan de beeldjes gebruiken als decoratie-materiaal voor je filmfestival.

Een filmfestival is geen festival als er op het einde geen prijs wordt uitgedeeld. Bij ons is dat natuurlijk de Oscar voor de beste film, toegekend op basis van de stemmen van onze cliënten. Maak een lijst met alle films die je tijdens je filmfestival toont en druk deze lijst af voor alle bezoekers van je filmfestival. Na de film mag elke kijker een score noteren (1 tot maximaal 3 kruisjes bijvoorbeeld, hoe meer kruisjes, hoe beter ze de film vonden). Op het einde van ons festival gaan we dan een afsluitfeest organiseren waarbij we de Oscar voor de beste film toekennen aan de film die de meeste kruisjes heeft verzameld.

En tot slot: vergeet natuurlijk niet voldoende op voorhand de zaal waarin je je films zal vertonen en je quizzen zal houden te reserveren.

Schema


Een mogelijk tijdsschema voor ons filmfestival zou er zo kunnen uitzien:

Week 1 Dag 1 Openingsreceptie met hapje en drank
Trailer tonen van de aangekondigde films
Tijdens de receptie verdelen we de programmafolder en "verkopen" we de eerste tickets  
  Dag 2 Infomiddag rond Walt Disney en zijn tekenfilms
  Dag 3 Muziekactiviteit rond filmmuziek
  Dag 4 Filmnamiddag
  Dag 5 Filmbingo
Week 2 Dag 1 Filmnamiddag
  Dag 2 Kookactiviteit "Ratatouille"
  Dag 3 Filmnamiddag "Ratatouille"
  Dag 4 Filmquiz
  Dag 5 Afsluitfeest met Oscarnominatie


Rol de rode loper uit, en maak je keuze uit de volgende activiteiten


Filmquiz
Een quiz die bestaat uit 56 vragen rond populaire Vlaamse en internationale acteurs, actrices, films en series. 50 Vragen zijn meerkeuzevragen, als je wil kan je werken met een antwoordenblad dat je aan elke quiz-deelnemer kan geven. Op het einde van de quiz gaan we de winnaar officieel huldigen, voorzie dus zeker een mooie prijs. Een activiteit van ons lid Jolien. Deze activiteit vind je hier op het Animatiehuis.


Filmfeest
Tijdens het Filmfeest gaan we 4 films tonen: White Fang, Hasta La Vista, Sister Act en Ratatouille. Deze laatste combineren we met een kookactiviteit. Na de vertoning van de 4 films houden we een quiz om het feest af te sluiten. De quizvragen zijn niet allemaal even makkelijk, maar doordat er steeds meerkeuzevragen gesteld worden blijft het voor iedereen plezierig. In een extra document dat we invoegden vind je bijkomende informatie bij sommige quizvragen die je kan gebruiken om tussendoor wat te vertellen. Een activiteit van onze collega Ine. Alles om deze activiteit te organiseren vind je hier.


Filmbingo
Het blijft één van de populairste activiteiten: bingo! Bij deze bingo hebben we de getallen vervangen door afbeeldingen rond het thema “films”. Je vind alles wat je nodig om de bingokaartjes te maken en de bingo zelf te organiseren op onze activiteiten-pagina.Musical Festival
Met deze activiteit halen we herinneringen op met videoclips uit populaire musicals. Fred Astaire, Ciske De Rat, Elvis Presley, Jungle Book, ... Naast een aantal gepaste links naar videoclips beschikbaar op Youtube vind je ook meer informatie bij de getoonde clips, zodat je er een echte “jukebox” activiteit kan van maken, of een vertelmiddag, geanimeerd met muziek. Aan jou de keuze! Deze activiteit vind je hier.


Walt en zijn tekenfilms
Wie heeft er nog nooit gehoord van Donald, Mickey, Pluto, Goofy of Mary Poppins? Stuk voor stuk meesterlijke karakters van de hand van Walter Disney. In deze info-middag geven we een overzicht van zijn leven en werken. Er komen ook 5 filmpjes aan bod uit de oude doos. En als toemaatje doen we uit de doeken hoe ze vroeger tekenfilms maakten. Meer info, inclusief een lijst van fijne tekenfilms op Youtube, vind je hier.


Duofilmquiz
Beroemde duo’s of paren, bekend van film en T.V. Daar hebben we een quiz rond gemaakt. Niet al te moeilijk, en voorzien van voldoende beeldmateriaal. Deze activiteit vind je hier.

 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be