Thema :
Ik ga op cruise!


We nemen onze cliënten gedurende 14 dagen mee op een (fictieve) cruise. Onze reis vangt aan in Brussel, met de TGV, en eindigt in Monaco. Onderweg bieden we aangepaste activiteiten en menu's aan. Een thema dat volledig werdt uitgewerkt door ons lid Charlotte van WZC Sint-Vincentius.


Dit thema vraagt heel wat voorbereiding, maar wat zou je anders willen als je je cliënten wil meenemen op een veertiendaagse cruise?

Op de bijgaande foto kan je zien hoe ze er hun werk van maakten in St-Vincentius, het zal je allicht al een paar ideeën opleveren voor één of meer knutselnamiddagen. Door de aangepaste decoratie gaat dit thema natuurlijk helemaal leven.

Een tweede hulpmiddel om deze fictieve cruise helemaal tot leven te laten komen is deze cruise-brochure (.docx. 16Kb) die ons reisschema nauwgezet weergeeft. Als je dit leest zie je ook meteen wat er allemaal moet worden voorbereid: leefruimtes reserveren, artiesten boeken, eventueel medewerkers zoeken die de kookactiviteit kunnen uitvoeren, decoratiemateriaal kopen, ... Wij kregen van Charlotte al in maart een mailtje hierover, en de activiteit was gepland voor 15 juli, vroeg beginnen is dus de boodschap.

Dit thema bestaat uit 10 activiteiten (één per werkdag), maar ook het menu gedurende de reisperiode werd aangepast aan de reisbestemming van de dag. In Brussel eten we stoofvlees, als we op Sicilië zijn eten we cannelloni en spinazie met ricotta. Goede afspraken met de keuken is dus de boodschap.

Met de organisatie van de activiteiten helpen we je hier natuurlijk al een eind op weg… Je zal zien dat door de variatie in de activiteiten dit 14-daagse programma ook niet te druk wordt. “Vakantie in je instelling”, dat is wat we willen bereiken!

Week 1
Dag 1: BELGIË - BRUSSEL. Herinneringen ophalen aan de Expo 58 aan de hand van een fotoreportage op groot scherm, met een potje koffie erbij. Daarvoor kan je deze presentatie gebruiken.
Dag 2: SPANJE - BARCELONA. Voormiddag: een aangepast Spaans ontbijtbuffet, namiddag Eucharistieviering. De pastorale dienst heeft ook deelgenomen aan de cruise, door de mis in te kleden met thema “Sagrada Familia”. Er werden beelden geprojecteerd en Spaanse liederen gezongen door het koor. De pastor heeft dan ook nog een Spaanse preek gedaan… Wil je een alternatief voor de Eucharistieviering, neem dan eens een kijkje op deze pagina waar we een Spaanse namiddag presenteren. Of je kan ook een Spaans kookmoment inlassen, met dit recept voor een heerlijke groentenpaëlla.
Dag 3: NOORD-AFRIKA - TUNESIË. Dansnamiddag met DJ (op ons cruiseschip!). Zoek je een alternatief? Speel dan zelf DJ, of maak je keuze uit onze muziekactiviteiten.
Dag 4: EGYPTE - ALEXANDRIË. Voorleesmoment en gezellig praten over vakantie van vroeger. Inspiratie kan je opdoen op deze pagina.
Dag 5: CYPRUS. Een kookdemonstratie met als resultaat een heerlijke schotel van filodeeg, eieren, yoghurt en feta kaas. Budgetvriendelijk en makkelijk klaar te maken. Ook op internet vind je allerlei recepten, zoals deze bijvoorbeeld (die je ook eenvoudiger maken kan met filodeeg).

Week 2
Dag 6: GRIEKENLAND - ATHENE. Een bewegingsoefening met als thema: “Olympische stratenspel”. Deze activiteit werd door Charlotte voorbereid en kan je hier vinden.
Dag 7: ITALIË - SICILIË. Cocktailproeverij en demonstratie “Cocktails maken”. Het recept van de cocktail die in Sint-Vincentius werd gebruikt:
1 l appelsap
1 l cranberrysap
Limoensap (naar eigen smaak)
3 blikjes sprite
Ijsblokjes
Terwijl de cocktails werden gemaakt hebben enkel bewoners deze cocktailprikkers uitgeknipt, anderen hebben die gelijmd op een rietje. Nog andere hebben de glazen in grenadine gedopt en nog anderen daarna in de suiker. Zo krijg je een mooi gekleurd suikerrandje. Als afwerking werd er een aardbei op het glas geprikt. de cocktail werd geserveerd voor het middagmaal.
Dag 8: ITALIË - ROME. Optreden van een ingehuurde band.
Dag 9: CORSICA. De grote zeequiz met een Zeecertificaat voor alle deelnemers. Ook deze activiteit staat op ons Animatiehuis, dankzij de ploeg van Sint-Vincentius.
Dag 10: MONACO. Hand- en voetverzorging in de spa- en wellnessruimte van ons cruiseschip. Inspiratie hiervoor kan je opdoen op deze pagina.

En als kers op de taart: ben je ook benieuwd waar je de opblaasbare palmboom kan kopen die op de foto hierboven staat? Wel, hier is alvast een tip.

 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be