Thema :
Koken van Toen


Samen koken als ideale gelegenheid om de eigenwaarde van de cliënten te stimuleren en het sociaal contact te bevorderen.


Kom je mee koken?

Koken is meestal een populaire activiteit, cliënten komen graag als er samen wordt gekokkereld en hun appreciatie is groot, niet in het minst als ze achteraf hun zelfgebakken taart mogen opeten met een koffietje erbij.

Samen koken is sociaal, laagdrempelig en je kan cliënten een taak geven alnaargelang hun mogelijkheden. De ene kan goed groenten snijden, terwijl de andere goed recepten kan voorlezen ...

De kookactiviteit is daarom een ideale gelegenheid om sociaal contact en eigenwaarde van de cliënten te stimuleren.
Wij gaan het koken iets anders aanpakken : we laten de bewoners zelf de recepten aandragen en doen beroep op al hun kennis en vaardigheden.

Koken van Toen

Bij dit thema gaan we werken over verschillende weken, het volledige programma ziet er als volgt uit :
Reminiscentie-sessie rond “Koken zoals vroeger”
Uitkiezen van 4 recepten aangedragen door de cliënten
Samen koken, gedurende 4 weken elke week 1 dag
Dankuwel feest!
Maandelijks verderzetten éénmaal of tweemaal per maand en opslaan recepten in fichebak

Reminiscentie

Verzamel een paar oude kookboeken ( “Ons kookboek” is populair! ), receptenboekjes, oude reclames, foto’s van oud keukenmateriaal, ... Een goede bron voor reclameadvertenties van toen is Het Huis van Alijn. Zoek er een paar uit, druk ze af en steek ze in plastic mapjes.

Kondig je initiatief ruim op voorhand aan en spoor de cliënten aan om oude recepten mee te brengen naar de eerste sessie van “Koken van Toen”. Maak er een gezellig moment van, stel je cliënten vragen over vroeger : kookten ze zelf, hielp de man mee in de keuken, hadden ze een tuin, kippen ? Wat aten ze graag als kind, wat was hun favoriete dessert? Herinneren ze nog wat het recept was van hun favoriete gerecht? Hier is een vragenlijst die je kan afdrukken mocht je op zoek zijn naar inspiratie. Op de illustratie hierboven zie je een paar documenten die ik van de cliënten kreeg.

Je zal zien : er komt heel wat bovendrijven. Vergeet niet tijdens het gesprek nota te nemen van wat gezegd wordt. Probeer op het einde een lijstje te hebben van gerechten en noteer erbij wie het gerecht aanbracht. Noteer ook alle kooktips die er gegeven worden en als iemand een speciaal aardappelmesje nodig heeft om te schillen, probeer dan ook dat te noteren.

Leg de cliënten ook uit waar het over gaat : je gaat 4 weken na mekaar elke week een gerecht klaarmaken gebaseerd op een recept aangedragen door één van hen. Je hebt ook hun hulp nodig bij het bereiden ervan. Niet alleen hun kennis, maar ook handenarbeid. Want het gerecht zal worden geserveerd “aan alle cliënten van de instelling”. ( Kijk hier zelf wat mogelijk is in jouw instelling, het is in elk geval mooier als er niet enkel voor de deelnemers aan de kookgroep zelf wordt gekookt ). Doe werkelijk een beroep op je cliënten om dit te laten slagen, zonder hen zal het niet lukken!

De timing is belangrijk : de wekelijks weerkerende regelmaat van de kookactiviteit ondersteunt het enthousiasme van de bewoners voor dit thema, het houdt het onderwerp levend en de gesprekken erover gaande.

Selectie van de gerechten

Kies uit alles wat je hebt gekregen 4 gerechten die makkelijk te maken zijn en hou rekening met het budget!
Probeer ook lokale gerechten te selecteren, neem een hoofdschotel, een dessert, .. varieer!

Ik selecteerde volgende gerechten uit wat de bewoners aanbrachten ( ik werk in het Gentse, dus de selectie is Gents gekruid natuurlijk ) : Lokerse Vlaai, Hutsepot, gestreken mastellen, verloren brood en kazakken met haring. Je kan al deze recepten vinden op deze site : klik hier voor een lijst.

Kookactiviteiten

Kondig opnieuw het thema duidelijk aan in je instelling : maak een affiche “Koken van toen” waarop je alle gerechten die je de komende 4 weken gaat koken aankondigt. Vermeld ook dat iedereen welkom is om een handje te komen toesteken!

Kook 4 weken na mekaar éénmaal per week samen een gerecht met de cliënten. Zet tijdens de activiteit iedereen aan de slag : ook de eerder passieve deelnemers kunnen helpen door het recept voor te lezen, aardappels te tellen, ...

Spreek ook even op voorhand met de keuken af dat jij die dag (bijvoorbeeld) het gerecht bij het avondmaal zal maken.
Zorg ervoor dat het gerecht op tijd klaar is, je kan ook wat je vandaag kookt pas morgen serveren, soep bijvoorbeeld smaakt nog beter na een nachtje trekken.

Praktisch gezien valt de organisatie van deze activiteit goed mee.

Dankuwel feest

Na de 4 weken sluit je het thema af met een extra feestje voor de kookploeg.
Ik deed dat als volgt : ik haalde moeders mooiste servies boven ( uit de fifties ), dekte de tafels in de instelling met kanten tafelkleedjes, zette er vaasjes met bloemetjes op die mooi pasten bij de kleurige servietten, schonk koffie uit en serveerde een stuk crème au beurre taart erbij. Het was een zeer mooie namiddag, met fiere bewoners.


En dan?

Dan zetten we het thema verder : elke maand koken we nu één gerecht naar recept van een bewoner. Vorige maand was het tuitjespap. Aardappelen met karnemelk, spekblokjes en een boterham met mosterd. Een typisch gerecht uit de oorlog dat veel cliënten aten als kind.

Van elk recept maak ik een gelamineerde receptenfiche op A4 formaat die ik dan opsla in een houten fichebak. Mijn schets en finale ontwerp staan op de foto’s hierboven.
De fichebak zelf is een houten wijnkistje ( vraag even in je lokale supermarkt naar een geschikt kistje ), afgewerkt met servitage tijdens een hobbymiddag met cliënten.
Ik maakte ook 4 tussenbladen, zodat ik de recepten per seizoen kan rangschikken. Deze tussenbladen en een icoontje dat je moet uitknippen om bovenaan de tussenbladen te kleven vind je hier : zomer, herfst, winter, lente en de icoontjes.
Deze receptenbak staat op de afdeling, zodat iedereen deze kan raadplegen als ze willen.

Een voorbeeld van zo’n recept vind je hier.
Een blanco model in Word formaat vind je hier : voorblad, achterblad.

 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be