Thema :
Winter


Bij ons krijgt de winterdepressie geen kans. Rond het thema winter verzamelden we een paar activiteiten : 2 hobby-activiteiten, een voorleesuurtje en een mooi kijkboek.


In de nacht van zaterdag op zondag in het laatste weekend van oktober schakelen we over van zomertijd op wintertijd. De wintertijd zal duren tot einde maart van het volgende jaar. Dan schakelen we opnieuw over op zomertijd. Om de winter ook in jouw instelling tot leven te laten komen stellen we je hierbij een aantal activiteiten rond dit thema voor.

Wintersprookje
Tijdens dit voorleesmoment gaat het in de eerste plaats om ontspanning, plezier beleven aan een verhaal, genieten van de sfeer. Na het verhaal kan je, in een ongedwongen sfeer, een gesprek op gang brengen rond het thema. Deze activiteit is daarom ook geschikt voor personen met de ziekte van dementie, haal verhalen op over winterse dagen, sneeuwruimen, spelen in de sneeuw, ...
Je kan het sprookje dat wij voor jou klaarmaakten hier vinden.
Je kan na het voorleesmoment je cliënten gebakken appeltjes aanbieden, een zeer eenvoudig en snel klaar te maken verrassing. We geven je alvast het recept mee.

Kijkboek Winter

Het kijkboek bestaat uit een collectie van 44 foto’s rond het thema winter. Kinderen op een slee, een kom warme soep, een knuffelend paar in een winterlandschap, ... evenzoveel thema’s om een gesprek rond aan te knopen. Je kan dit kijkboek hetzij uitdrukken en inbinden (of in een map steken) als een echt boek , eerder geschikt voor een individuele aanpak, of je kan het projecteren en tonen aan een groep.
Je kan dit kijkboek hier vinden.

Knutselen

Voor de echt koude dagen is er deze knutselactiviteit : vogelbollen maken. In de lange winter vinden vogels niet altijd zelf voedsel. Daarom helpen we de natuur een handje. Lees er hier meer over.
Ben je op zoek naar een gepast decoratiestuk voor op de eettafel? Dan kan je samen met je cliënten sneeuwpopjes knutselen uit oude witte sokken. Hoe je dat precies aanpakt kan je hier lezen.

Wintersoep

Wanneer de verwarming op volle toeren draait willen we stevige soepen die de honger stillen en de innerlijke mens verwarmen. Ook voor onze cliënten is het heel prettig om in dit seizoen van een zelfgemaakte soep te genieten, eentje die niet uit de grootkeuken komt. Het recept voor zo’n lekkere soep kan je hier vinden.

Peperkoeken mannetjes bakken

Het recept en een paar tips voor deze activiteit vind je op deze activiteitenpagina.

De ijskoude winterquiz

Is Koning Winter in het land? Dan is hier een quiz van 30 vragen rond het datzelfde thema. De quiz bestaat uit meerkeuzevragen, waardoor de activiteit voor iedereen haalbaar is. Hier vind je alle details.

Eetbare sneeuwvlokken

Een gezellige kookactiviteit, waarbij we met nutella en tortilla’s eetbare sneeuwvlokken gaan maken. Hier vind je alle details.

 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be