Thema :
Halloween


Halloween is een van oorsprong eerder Amerikaanse traditie, maar het krijgt ook bij ons sinds het begin van de jaren '90 veel aandacht. Wij laten Halloween ook in het rusthuis opleven door een gepaste kookactiviteit, een hobbymiddag, een gepast gedicht en een spelnamiddag.


Op de avond van de 31ste Oktober, als het donker is geworden, trekken kinderen van deur tot deur om snoep te verzamelen. In het rusthuis gaan we de Halloween sfeer oproepen door 3 gepaste activiteiten.

Kookactiviteit

Bij Halloween hoort een gepast griezelig gerecht. Wij gaan pompoensoep maken met spinnetjes erin. Deze kookactiviteit kan je samen met de bewoners uitvoeren. De bewoners kunnen de pompoen in stukken snijden en schillen, ook de andere groenten kunnen ze onder handen nemen. In de soep doen we spinnetjes gemaakt van gehakt waardoor we een paar spaghettistengels staken. Het recept voor de soep kan je hier downloaden.

Hobbymiddag : pompoenlantaarn

Een klassieker onder de Halloweendecoraties is het uithollen van een pompoen. Deze activiteit voer je best uit per groepjes van 2 of 3 bewoners, voorzie elk groepje van een pompoen. De knutselhandleiding en een lijst van het benodigd materiaal vind je hier en hier vind je een aantal patronen voor de gezichten van de pompoenen. De activiteit duurt ongeveer anderhalf uur.

Hobbymiddag : zelf pompoenen maken uit stof

Deze knutselactiviteit van Justine & Anneke kan je hier vinden.

Muzikaal pak en gedicht

De organisatie van deze spelnamiddag vraagt wat voorbereiding.
Begin met het downloaden van dit pakket aan Halloweenvragen en -opdrachten (.pdf formaat, 1,74MB). Druk deze af en snijd ze uit. Neem een zak snoep of chips en verpak dit in één laag krantenpapier. Op deze eerste laag plak je één van de vragen of opdrachten die je net hebt uitgesneden. Breng dan een volgende laag krantenpapier aan en plak hier weer een opdracht of vraag op. Herhaal dit proces tot alle vragen en opdrachten opgebruikt zijn. Als resultaat heb je dan een dikke bal krantenpapier. Ten slotte druk je ook deze cover-afbeelding af en plak die op de bal krantenpapier. Je “muzikaal pak” is nu klaar!
De antwoorden op de vragen kan je hier vinden.
Voor de “proef” opdrachten moet je 2 schaaltjes klaarzetten met daarin een beetje nutella, ketchup, mosterd of een andere sterke smaker. Als een bewoner deze opdracht krijgt moet je hem of haar blinddoeken en laten proeven.
Voor de “voel” opdrachten hou je 2 voorwerpen klaar ( bvb. een knuffeldiertjen, een dennenappel, een vork, ...) en verpak je deze in een ondoorzichtige zak. De bewoner die deze opdracht krijgt blinddoek je en dan laat je hem of haar de hand in de zak steken zodat hij of zij kan voelen en raden wat erin zit.
Zorg voor een gepast kostuum! Verkleed jezelf als heks of tovenaar en plak desnoods een dikke puist op je neus! Als je er maar wat griezelig uitziet.
Voorzie een muziekinstallatie die voldoende luid is en een paar CDs met de bewoners hun favoriete muziek. Zie dat de ruimte die je zal gebruiken voldoende ruim is om alle cliënten comfortabel te laten deelnemen en versier deze ruimte met gepaste Halloween-decoratie. Je kan de ruimte eventueel wat donker maken en kaarslicht gebruiken.

Zet alle bewoners in een ruime cirkel en geef één bewoner het muzikaal pak. Dan gaan we uitleggen aan alle cliënten wat de bedoeling is : van zodra de muziek speelt beginnen ze het pak door te geven, met de uurwerkwijzerzin mee. Als de muziek stopt mag de cliënt die het pak in zijn of haar handen heeft er voorzichtig een laagje afhalen. De eerste vraag of opdracht verschijnt! Nadat de bewoner de vraag heeft beantwoord of de opdracht heeft uitgevoerd zet je de muziek weer op en begint de volgende ronde.
Van zodra de zak snoep of chips verschijnt heeft de groep gewonnen : iedereen krijgt nu zijn deel van de snoep of chips, en je serveert er nog een drankje bij. Een suggestie is dat je water met munt serveert, een gekende “heksendrank”. Een gedicht dat goed past bij de heksendrank kan je hier downloaden.

Heb je nog meer goede en praktische ideeën voor Halloween, laat het ons gerust weten. We nemen ze graag op in ons artikel.

 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be