Thema :
Herfst


Op 21 September begint de herfst, 't is weer voorbij die mooie zomer. De zwaluwen vertrekken, de bladeren verdorren en de dagen worden korter. Een mooie gelegenheid om er een themaweek rond te doen in het rusthuis. Wij geven je alvast een paar ideeën mee.


Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar geboren zijn. Zwangere vrouwen eten in de zomer meer verse groente en fruit, wat een positief effect heeft op de baby. Op het zuidelijk halfrond geldt hetzelfde: daar worden mensen die in het begin van het jaar (in hun herfst) geboren zijn gemiddeld 6 maanden ouder.
Straks is er weer Allerheiligen en Allerzielen, en Halloween. Maar eerst gaan we de cliënten laten kennismaken met het herfstgevoel. We hebben 4 activiteiten voor je klaargemaakt. je zou kunnen beginnen met het herfstkijkboek. Druk er eentje af als kijkboek, daar kan je de cliënten die leiden aan de ziekte van dementie zeker een plezier mee doen. Projecteer het tijdens een gespreksmiddag voor de groep om zo de herfstsfeer binnen te brengen.
Daarna gaan we een herfstketting maken of werken met gedroogde bladeren uit het bos of park. Kost niets, en ‘t ruikt nog lekker ook!
We sluiten de week af met een herfstkwis (met Oxo en beschuit) en reiken de herfsttrofee uit aan de winnaar!

Herfst Kijkboek

We verzamelden 39 mooie herfstfoto’s in een kleurrijk herfstboek. Geen woorden, enkel mooie foto’s, om bij weg te dromen, of om in groep te gebruiken en zo een reminiscentiegesprek op gang te brengen. Je kan het boek uitdrukken, lamineren en in een map hangen, als kijkboek. Of je kan het boek makkelijk projecteren met een laptop. Download het kijkboek hier (24.3 MB, 40 bladzijden)

Herfstketting knutselen

In de herfst liggen de decoratiestukken voor het oprapen in het bos of park in je buurt. Verzamel bladeren, eikels, bolsters, stukjes tak, ... Wij gaan dit gratis natuurlijk materiaal gebruiken om een mooie herfstketting te maken die kan dienen als decoratiestuk. Lees hier verder hoe je te werk gaat.

Herfst Spreekwoordenspel

Deze herfstkwis bestaat uit 3 delen, allemaal opgebouwd rond spreekwoorden en uitdrukkingen die met het thema te doen hebben. We hebben een powerpointpresentatie voor je met de 30 meerkeuzevragen, en hier is een antwoordblad dat je kan gebruiken. Deze powerpoint kan je ook makkelijk afdrukken.
Fleur de kwis op met gepaste ambiance, een Oxo met een beschuit gaat er altijd wel in tijdens de herfst. Decoreer de tafel van de quizmaster (jij dus) met droge bladeren die je in het bos verzameld hebt. En vergeet niet je herfstkettingen op te hangen. De beschrijving van deze activiteit vind je hier.

Werken met herfstbladeren

De Herfst biedt je de gedroomde kans om een aantal ideeën rond bladeren uit te werken. Door hun mooie kleuren brengen ze een herfstsfeer in je instelling of woonzorgcentrum. Zijn je bewoners nog mobiel? Dan kan je natuurlijk ook eerst een wandeling organiseren waarbij de mensen zelf bladeren en kastanjes kunnen verzamelen. Bij deze activiteit stellen we je een paar ideeën voor om met herfstbladeren een geslaagde knutselactiviteit te doen.

 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be