Thema :
Lichtmis-Pannekoeken


Op 2 februari is het Maria-Lichtmis. Dat wil zeggen: tijd om kaarsjes aan te steken en pannenkoeken te smullen. Met Lichtmis wordt de terugkeer van het licht gevierd: de donkerste dagen zijn voorbij en de lente staat bijna weer voor de deur. De ronde, goudkleurige pannenkoeken symboliseren de zon.


Vandaag de dag is Lichtmis vooral een christelijk feest, in protestantse kringen is het weinig bekend. Het is de herdenking van het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Christus moest brengen. Van oorsprong is het echter een Keltisch feest met lente en vruchtbaarheid als centrale thema’s. Het steeds sterker wordende licht werd gevierd met grote vreugdevuren. De Ieren vieren dit nog steeds onder de naam “Saint Brigid’s Day”.
Lichtmis wordt ook beschouwd als een dag van voorspoed. Zo zou het geluk brengen om met je rechterhand een pannenkoek omhoog te gooien terwijl je met je linkerhand iets van goud vasthoudt.
Wat vaststaat is dat er op die dag, in de meeste Europese landen, al van oudsher pannenkoeken worden gebakken. Vandaar ook het gezegde: “Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm.”
Voor wie geen genoegen neemt met een doorsnee pannenkoek hebben we enkele inspirerende koekenpan-ideetjes. Pannenkoeken met chocoladesaus en vanille-ijs

Ingrediënten
150 g chocolade
250 g bloem
1 el arachideolie
60 g poedersuiker
80g boter
6 eieren
¾ l melk
2 dl room
vanille-ijs


Bereiding
Meng de bloem, de olie, de poedersuiker, gesmolten boter, eieren en melk en maak het pannenkoeken beslag. Klop goed met een garde zodat alle klonters weg zijn. Bak de pannenkoeken in een hete ingevette pan.
Laat de room opkoken en voeg er de chocolade aan toe. Smelt tot het een lekkere saus wordt.
Verstop in elke pannenkoek een bolletje ijs en schik op een bord. Werk af met de chocoladesaus.“Sunny straciatella” pannenkoek met aardbeien en advocaat

Ingrediënten
2 pannenkoeken
2 bollen Straciatella Roomijs
1 handvol aardbeien
100 ml room
2 el advocaat

Bereiding
Maak pannenkoeken volgens dit recept.
Snij de aardbeien in twee.
Vul de pannenkoek met elk een bol straciatella roomijs en wat aardbeien
Klop de room op.
Lepel wat slagroom op de pannenkoeken. Werk af met wat advocaat. Maak ze zelf met dit recept of koop ze kant-en-klaar.Pannenkoeken met sojamelk

Ingrediënten
100 gr chocolade
suiker
25 gr arachideolie
Alpro Soja Cuisine
4 eieren
5 dl Alpro soja drink
200 gr bloem

Bereiding
Meng de bloem, Alpro Soja Drink, eieren, suiker en de olie tot een beslag en bak er pannenkoeken mee.
Smelt de chocolade met een klein geutje Alpro Soja Cuisine. Serveer de pannenkoeken met de chocoladesaus.Pannenkoeken van Piet

Ingrediënten
2 el arachideolie
70 gr suiker
0.5 l melk
4 eieren
200 gr bloem
20 gr boter

Bereiding

Smelt de boter in een pot en doe de bloem, eieren, suiker, melk en de olie erbij. Goed roeren tot alle klonters uit het deeg zijn. Doe een beetje arachide-olie in de pan en laat goed warm worden.
Doe een schep van het deeg in de pan en begin onmiddellijk te draaien met de pan, zodanig dat het deeg mooi verdeeld is. Gebruik een spatel voor het draaien en snij de pannenkoek los langs de randen.

Maak er een fijne namiddag van: je kunt een kookactiviteit met de bewoners doen of schakel vrijwilligers in en maak er een feestelijke koffietafel van. Geniet met de residenten van het feest.

 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be