Bewegen met Stippen
Behoort tot de categorieën :

 


Bij deze bewegingsactiviteit van Rita Van Hoof gaat het om meer dan alleen maar bewegen. Dankzij het stippenkleed, waarmee de bewegingen worden gekozen, stimuleren we ook de cognitieve vaardigheden en maken we er een echte groepsactiviteit van.

Voorbereiding

Om Rita’s stippenkleed in elkaar te steken heb je volgende materialen nodig:
een groot laken waarop je in 6 verschillende kleuren stippen gaat aanbrengen
een (eet)bord waarmee je de stippen kan aflijnen op het laken (bord met de onderkant naar boven op het laken leggen en met een stift of stylo de omtrek aftekenen op het laken)
textielverf en kwasten
alternatief: je kan de stippen ook uitknippen uit voldoende dik papier en deze op het laken plakken
dik papier en schaar
1 groot blad mat 6 verschillende gekleurde stippen op (in dezelfde kleuren als de stippen op het laken), waarop je de bewegingen die bij de gekleurde stippen passen gaat aanduiden
één grote dobbelsteen
een grote pion

Voorzien een voldoende ruime zaal waarin je het laken op de bodem kan leggen en alle deelnemers errond kan plaatsen. Het gaat om een bewegingsspel, voorzie dus voldoende arm (- en been)ruimte.

Welke bewegingen?

Elke kleur komt overeen met één beweging. Hang een groot blad met daarop de zes verschillende kleuren, en de beweging waarmee deze kleur overeenkomt (zoals op het voorbeeld links).

Rita geeft ook aan dat je deze bewegingen op voorhand samen met je bewoners kan bepalen, zo verhoog je hun betrokkenheid en enthousiasme. Je kan per spel de bewegingen variëren, wat maakt dat je telkens weer een andere variatie in bewegingen aan je cliënten kan aanbieden. De bewegingen hoeven niet groot te zijn, zo kunnen ook kleine vinger- of handbewegingen leuk zijn om te doen.

Gezelligheid en plezier in het bewegen zijn veel belangrijker dan de beweging zelf!

Je kunt ook liedjes gebruiken om op te bewegen, voorzie in dat geval een gepaste muziekinstallatie.


Uitvoering

Rita’s activiteit doet veel meer dan het fysische aanspreken. We gaan onze cliënten stimuleren om te gaan staan en om andere bewegingen te doen, maar daarnaast gaan we met dit spel ook de sociale contacten bevorderen, het is echt een spel waarbij “bewegen met elkaar” belangrijk is. Psychomotorisch gaan we de oog-, hand- en been-coördinatie bevorderen, niet alleen meedoen maar ook kijken wordt gestimuleerd. En tot slot is er ook het cognitief aspect: we gaan—onder andere door te werken met een dobbelsteen—de concentratie bevorderen.

En we beginnen eraan…

Het laken leg je in het midden
De bewoners zet je rond het laken
Je zet de pion op de eerste stip
Je geeft de dobbelsteen aan een bewoner en laat deze er mee gooien
De animator zet de pion zoveel ogen vooruit als er gegooid werd
Dan kijken wij samen naar de kleur en gaan deze beweging uitvoeren

Bedankt voor deze plezierige activiteit, Rita! 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be