Musical festival
Behoort tot de categorieën :

 


We halen herinneringen op met videoclips uit populaire musicals.

Voorbereiding

Voorzie een zaal met voldoende plaats, deze activiteit trekt altijd veel kijklustigen aan.
Je zal een projector nodig hebben, of een TV. Natuurlijk heb je ook een DVD speler nodig, of een computer. Het makkelijkst is werken met de computer, daar kan je de muziekclips die je wil tonen op voorhand klaarzetten. En last but not least : de muziekinstallatie moet luid genoeg zijn, zodat alle bewoners goed de muziek kunnen horen.

Als je werkt met DVD’s voorzie dan voldoende tijd tussen 2 clips om de DVD te wisselen en door te spoelen naar het juiste startpunt. We hebben hieronder bij elke film wat feiten opgezocht. Voor een publiek met voldoende cognitieve vaardigheden kan je eventueel wat van deze feiten aanhalen als intro bij het volgende fragment. Bestaat je publiek uit personen met dementie, voorzie dan een streepje muziek tussen 2 videoclips in.

We stellen hieronder een paar musicals en clips voor. Je zal alle films die je wil tonen natuurlijk moeten klaarhouden, voor een paar films vonden we voorbeelden op Youtube of vimeo, ter illustratie. 


Uitvoering

Het festival

Deze activiteit kan je over een lange namiddag laten lopen. Je kan eventueel met personen met dementie alle clips op voorhand met de computer uit de films snijden en ze zonder tussenpauze de ene na de andere tonen, als een echte muziek juke box. In dat geval volstaat een uur.

De musicals & clips

(1) Charlie Chaplin - Modern Times : aan het werk aan de lopende band, alles beweegt ritmisch en de muziek is luchtig, klassiek. De ideale opener, duurt ongeveer 7 minuten.
(2) Fred Astaire - Singing in the rain : wie kent deze scene niet, waarbij Fred Astaire rond lantaarnpalen danst in de regen? De scene duurt ongeveer 4,5 minuut.
(3) My Fair Lady - Wouldn’t it be lovely : aan het begin van de film bezingt julie Andrews met een rieten mand aan de arm hoe mooi het leven zou kunnen zijn ... De scene duurt een kleine 5 minuten.
(4) Liza Minnelli - New York New York : een evergreen van jewelste! Duurt ongeveer 3,5 minuut.
(5) Danny De Munk - Ciske De Rat : Danny de Munk als de elfjarige Amsterdamse schooljongen met een gouden hart. Deze clip duurt ongeveer 4 minuten.
(6) Elvis Presley - Jailhouse Rock : schudt met de heupen, hier is Elvis! de clip duurt 3,5 minuut.
(7) Elvis Presley - Love Me Tender : dezelfde crooner, maar nu met een liefdesballade. De clip duurt ongeveer 4,5 minuut.
(8) Marlene Dietrich - Der Blaue Engel : in zwartwit gefilmd, maar daarom niet minder mooi. De clip duurt net geen 4 minuten.
(9) Mary Poppins - Chimney Song : opnieuw Julie Andrews, maar nu dansend op de daken samen met Dick Van Dyke. De clip duurt 12 min. 54 sec., start op het ogenblik dat Mary Poppins uit de schoorsteen komt gevlogen.
(10) Judy Garland & Christopher Plummer - The Sound of Music : Edelweiss, gezongen door Christopher Plummer. Deze clip duurt net geen 3,5 minuut.
(11) Jungle Book - I want to be like you : dansende apen in een Walt Disney tekenfilm. Start de clip op het ogenblik dat er wordt ingezoomd op de apentempel, als volgende zie je de apenkoning op zijn troon zitten. De clip duurt ongeveer 5,5 minuut.
(12) West Side Story - Maria : start de clip op de tonen van het starten van de danswedstrijd in de High School. Een man in het midden van de dansvloer roept “mannen rechts, dames links” terwijl de fanfare speelt. De clip duurt ongeveer 10,5 minuut.

Wat meer info bij elke musical

De info hieronder komt voornamelijk van Wikipedia.

Modern Times (1936)

Modern Times is een film van Charlie Chaplin die ontstond in de jaren 1933 tot 1936. De film werd gemaakt in de Verenigde Staten en ging op 6 februari 1936 in première. In de film speelt Charlie Chaplin een arme zwerver die als werkloze een bestaan probeert te vinden binnen een systeem van scientific management ten tijde van de Grote Depressie.
De film heeft de vorm van een satire, waarin niet alleen de werkomstandigheden van de massa maar ook de geluidsfilm zelf op de korrel worden genomen. De geluidseffecten dienen slechts om geluiden van machines weer te geven, terwijl de film voor de rest de dramaturgie van de stomme film gebruikt, zoals expressieve mimiek en geschreven tussenteksten. Zelfs wanneer de hoofdfiguur moet zingen, lijkt het alsof hij de tekst vergeten is en komt er slechts een reeks onverstaanbare klanken uit zijn mond, die alleen door de gebarentaal enigszins begrijpelijk wordt. Dit is terug te voeren op Chaplins’ vrees dat door de opkomst van de geluidsfilm de kunst van de pantomime, die hij als centrale vaardigheid van het acteren aanzag, verloren zou gaan.

Singin in the rain (1952)

Singin’ in the Rain is een Amerikaanse musicalfilm van Gene Kelly en Stanley Donen uit 1952 met in de hoofdrollen Gene Kelly en Debbie Reynolds . De film verhaalt over een historisch punt in de filmgeschiedenis: de overgang van de stomme film naar de geluidsfilm.
De film wordt niet alleen als mogelijk de beste musicalfilm ooit gezien, maar wordt ook steevast opgenomen in verschillende lijsten van beste films ooit. Ondanks al deze onderscheidingen won de film geen enkele Oscar, mogelijk omdat Gene Kelly het jaar tevoren met óók een MGM-musical (An American in Paris) zes Oscars gewonnen had. Wel bracht de film in zijn eerste jaar bij de kassa al driemaal de productiekosten binnen.

My Fair Lady (1956)

My Fair Lady is een musical en later een film die gebaseerd is op het toneelstuk Pygmalion van George Bernard Shaw.
De tekst voor de musical werd geschreven door Alan Jay Lerner en de muziek door Frederick Loewe.
My Fair Lady speelt zich af in Londen, in het jaar 1912. De wereldpremière van deze musical vond plaats in 1956 in het Mark Hellinger Theatre op Broadway. Julie Andrews (toen in Amerika alleen bekend van een rol in de musical The Boy Friend van Sandy Wilson), speelde Eliza Doolittle. De beroemde Engelse acteur Rex Harrison nam de rol van Professor Higgins voor zijn rekening, terwijl de eveneens Engelse Stanley Holloway de rol van de schelm/vuilnisman Alfred Doolittle op zich nam.

Lize Minnelli - New York New York

New York, New York is een film uit 1977 van regisseur Martin Scorsese en met in de hoofdrol Robert De Niro en Liza Minnelli.
Op de dag dat de Tweede Wereldoorlog eindigt, ontmoet Jimmy, een egoïst en vlotte prater, de zangeres Francine. Elk proberen ze iets van hun carrière te maken en proberen ze de top te bereiken. Ondertussen ontstaat er tussen de twee muzikanten een relatie.

Ciske de Rat (1984)

Ciske is een trilogie boeken van de Nederlandse schrijver Piet Bakker, waarvan de drie delen afzonderlijk uitkwamen tussen 1941 en 1946. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef Piet Bakker voor De Telegraaf enige cursiefjes over een “Kwekeling met akte”. Uitgeverij Elsevier vraagt deze cursiefjes tot een roman om te werken. Die roman krijgt als titel Ciske de Rat en verschijnt in 1941. Het boek is direct een succes en er worden 50 000 exemplaren van verkocht. Het vervolg: Ciske groeit op verschijnt in 1945. De trilogie wordt in 1946 voltooid met Cis de man.
De eerste twee boeken werden tweemaal verfilmd, in 1955 en in 1984. In 2007 werd er een musical geproduceerd over de gehele trilogie. Wij kijken naar een stukje uit de film van 1984 met Danny De Munk die met “Ik voel me zo verdomd alleen” wekenlang op nummer één in de hitparade stond.

Jailhouse Rock (1957) en Love Me Tender

Jailhouse Rock is een film uit 1957 onder regie van Richard Thorpe met in de hoofdrollen Elvis Presley en Judy Tyler.
De film is gebaseerd op een verhaal van Nedrick Young. Het was de derde film van Presley (zijn eerste voor MGM) en een groot succes in de bioscopen. Alleen al in de VS werd 4 miljoen dollar omgezet. De tegenspeelster van Presley, Judy Tyler kwam kort na het uitbrengen van de film om het leven bij een auto-ongeluk.
Love Me Tender dateert van 1956. Elvis speelde dit liedje de eerste keer in de Ed Sullivan Show en de platenmaatschappij ontving de volgende dag 1 miljoen bestellingen, nog voor de plaat in de winkel lag!

Der Blaue Engel (1930)

Der blaue Engel is een Duitse zwart-wit speelfilm uit 1930, geregisseerd door Josef von Sternberg.
Het verhaal gaat over leraar professor Immanuel Rath, die hoort dat zijn pupillen vaak naar de nachtclub ‘Der Blaue Engel’ gaan om naar zangeres Lola-Lola (Marlene Dietrich) te kijken. Hij gaat zelf op onderzoek en raakt helemaal in haar ban.
Dietrich zingt in deze film haar bekendste lied: Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt, und sonst… gar nichts.
Gebaseerd op de roman Professor Unrat oder Das Ende eines Tyrannen (1905) van Heinrich Mann.

Mary Poppins (1964)

Mary Poppins is een musical gebaseerd op de boekenreeks over het personage Mary Poppins zoals geschreven door Pamela Lyndon Travers. De musical herbruikt ook muziek uit de Disney-film Mary Poppins uit 1964 met Julie Andrews in de hoofdrol als Mary.
De bekende Britse theaterproducer Cameron Mackintosh kwam in 1993 tot een overeenkomst met de auteur P.L. Travers (drie jaar voor haar dood) en in 2002 met Disney over het gebruik van de nummers uit de film. Een nieuwe song voor Mary, Practically Perfect, werd geschreven door George Stiles en Anthony Drewe. Scenario, testen en repetities liepen van 2002 tot 2004. De musical startte met try-outs op 15 september 2004, en de wereldpremière was op 18 september 2004 in de Bristol Hippodrome in Bristol, waar de show liep tot 6 november van dat jaar. Daarna verhuisde de productie naar het Londense West End waar de productie in het Prince Edward Theatre opende op 15 december 2004. De rol van Mary werd in 2004 gespeeld door Laura Michelle Kelly die voor deze rol in 2005 de Laurence Olivier Award kreeg. In 2004 nog volgde ook een Amerikaanse Broadway-productie. In oktober 2009 hernam Laura Michelle Kelly haar rol als Mary in de Broadway-vertoningen.

The Sound of Music (1965)

The Sound of Music is een op de gelijknamige musical van Rodgers en Hammerstein gebaseerde musicalfilm uit 1965 van Robert Wise, met Julie Andrews in de hoofdrol.
In 2001 werd de film vanwege haar “cultureel, esthetisch en historisch belang” door de Amerikaanse Library of Congress opgenomen in de National Film Registry.

Jungle Boek (1967)

Jungle Boek (originele titel Jungle Book) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1967, geproduceerd door Walt Disney en geregisseerd door Wolfgang Reitherman. De film ging in première (in de V.S.) op 18 oktober 1967. Het is de 19e avondvullende film van Disney. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rudyard Kipling.
Dit is de laatste tekenfilm waar Walt Disney persoonlijk aan meewerkte. Hij stierf tijdens de productie.

West Side Story (1961)

West Side Story is een Amerikaanse musical, die later ook verfilmd is. Het libretto werd geschreven door Arthur Laurents en Stephen Sondheim (liedteksten). Leonard Bernstein was de componist. De eerste producent en regisseur was Jerome Robbins.
De verhaallijn is een vrije bewerking van het verhaal van Romeo en Julia en speelt in dit geval tussen Pools/Amerikaanse en Puerto Ricaanse straatbendes in de Upper West Side van New York City. Tony en Maria worden verliefd op elkaar, hoewel ze bij de verschillende bendes behoren. Tony hoorde bij de ‘Jets’, en de Puerto Ricaanse Maria hoort bij de ‘Sharks’. Beide straatbendes vechten voor de straten van New York, waardoor ze eigenlijk rivalen zijn. Toch is hun liefde voor elkaar te sterk en kunnen ze elkaar niet los laten. 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be