De Olympiade
Behoort tot de categorieën :

 


Een fijne bewegingsoefening, ook geschikt voor rolstoelpatiënten. De Olympiade schotelt de cliënten een aantal oefeningen voor aan de hand van een dobbelspel dat ons door Athene voert.

Voorbereiding

Download dit .pdf document (.pdf formaat, 14.9MB) en druk de 52 pagina’s af. Kleef elke volgende 2 bladzijden met de rug tegen elkaar, zodat je aan de ene zijde een foto hebt, en aan de andere zijde een opdracht. Als je de bladeren lamineert gaan ze natuurlijk langer mee.

Verder heb je nog nodig:
een dobbelsteen, liefst een XXXL exemplaar
een muziekinstallatie
2 ballen
twee kegels
een tennisraket
een werpspel met houten ringen en een houten staaf
een rijstzakje (washandje gevuld met rijst en dichtgenaaid)
een doos
een gymnastiekstok per deelnemer (een houten stok van 50 cm., borstelsteeldik)


Uitvoering

Leg de opdrachtbladeren met de foto naar boven in een gesloten cirkel op de vloer van de gymnastiekruimte. Zet één van de kegels op het startveld.
Maak de cirkel voldoende ruim, zodat je alle deelnemers rond de cirkel kan plaatsen.

In het midden van de cirkel zet je de doos, de houten staaf van het werpspel en de kegel.
Leg buiten de cirkel de andere attributen klaar, zodat je er makkelijk bij kan. Dat zijn de 2 ballen, de tennisraket, de houten ringen, het rijstzakje en een grote zak met de gymnastiekstokken erin.

Laat de eerste deelnemer de dobbelsteen rollen. De kegel wordt zoveel vakken verder geschoven als er ogen geworpen zijn. Het blad waar de kegel op landt wordt omgedraaid en de cliënt voert de opdracht uit.
Sommige opdrachten zijn echter groepsopdrachten, waarbij iedereen dezelfde beweging kan uitvoeren. Bij andere opdrachten wordt een voorwerp doorgegeven in de cirkel.
Afsluiten kan je met de Sirtaki. Je kan alle deelnemers een zakdoek geven en hen naar hartenlust laten zwieren.

Nog een beetje uitleg bij sommige opdrachten:
zak doorgeven met racket: leg de rijstzak op de tennisraket en geef deze met het handvat naar voor door aan de cliënt die de dobbelsteen rolde. Deze cliënt geeft nu op zijn beurt de raket door aan zijn buurman, zonder het rijstzakje te laten vallen.
speel tennis: geef de tennisraket aan de cliënt die de dobbelsteen rolde, hij doet een paar denkbeeldige tennisslagen. Je kan ook 2 cliënten een raket geven en hen een paar slagen laten uitwisselen in een denkbeeldig partijtje tennis.
haal de bal in: geef een bal aan de cliënt die de dobbelsteen rolde en een bal aan de persoon die recht tegenover hem zit. De ballen worden nu doorgegeven aan de rechterbuurman, tot bal 2 bal 1 heeft ingehaald.

Deze oefening is gebaseerd op Charlotte’s Stratenspel door Athene dat je hier kan vinden. 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be