Zitdans
Behoort tot de categorieën :

 


Als de benen niet zo goed meer willen dan is zitdans ideaal om toch in beweging te komen. Samen dansbewegingen naar eigen vermogen uitvoeren is niet alleen fijn voor de fysiek, de muziek erbij zorgt onmiddellijk voor een goede ambiance en het uurtje oefenen is zo voorbij!

Voorbereiding

Download dit document (.pdf, 1 MB) als inspiratie.

Voorzie een goede klankinstallatie, en zie dat de liedjes die je wil gaan gebruiken klaarstaan.

Je organiseert deze activiteit best in een voldoende grote ruimte, zodat alle deelnemers goed zicht hebben op de persoon die tijdens de zitdans sessie de bewegingen demonstreert. Als jij dat bent, oefen dan zeker even voor de sessie de bewegingen in.

Voor sommige groepen van deelnemers is het aangeraden om niet in termen van “links” en “rechts” te spreken. Gebruik dan een alternatief, zoals bijvoorbeeld “de voet aan de kant van het raam”.


Uitvoering

Zitdansen is fijn, want wie danst er nu niet graag? Deze groepsactiviteit tovert altijd een glimlach op de gezichten van de deelnemers.

Een paar tips

Maak van de zitdans-sessies geen afmattende reeks van oefeningen, maar leg de nadruk op het genieten, het plezier. Elke deelnemer voert de oefeningen uit naar eigen vermogen.
Wat ook aan te raden is: voorzie bij de oefeningen dat de deelnemers fysiek met elkaar in contact komen. Laat ze een hand geven aan hun buren en samen van links naar rechts wiegen. Begin de oefening met een groet aan de linker- en rechterbuur. Zo hebben we de nekspieren al eens geoefend!
Plan met een vaste regelmaat zitdans sessies in. De herhaling op regelmatige tijdstippen van een aantal bewegingen leidt tot automatismen, en dat verhoogt dan weer het plezier van de deelnemers.
Deze oefeningen zijn ook een ideale gelegenheid om aan valpreventie te gaan doen.

We hebben ook nog 2 alternatieven voor jou

onze activiteit seniorengym illustreert nog een aantal oefeningen.
Heb je al eens Tai Chi geprobeerd? Het enthousiasme daarvoor bij je cliënten zal je verrassen. 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be