Themamiddag : de Nieuwjaarsbrief
Behoort tot de categorie├źn :

 


Het is een oude vlaamse traditie om op 1 januari een nieuwjaarsbrief te schrijven. We stellen je enkele teksten en foto's voor rond dit thema die kunnen dienen als werkmateriaal voor een thema-namiddag.

Voorbereiding

Download dit PDF-document (1.5 MB)


Uitvoering

Het fenomeen is welbekend : (klein)zoon of (klein)dochter schrijven op school een nieuwjaarsbrief en dragen die voor aan de ouders, de meter en de peter of de grootouders. Bij deze themamiddag gaan we herinneringen ophalen met de bewoners.

Het schrijven en voordragen van een nieuwjaarsbrief is een Vlaamse traditie die zijn oorsprong kent in de 16e eeuw. De brieven van toen waren echter heel anders: het was enkel voor de elite, want enkel zij gingen naar school en konden lezen en schrijven. De typische inhoud van een nieuwjaarsbrief bestond toen meestal uit de boodschap dat vrede het kostbaarste is op aarde, en dat geschenken de vrede bevestigen en versterken.
Het is pas sinds de jaren ‘60 van de 20ste eeuw dat ook de massa deze traditie heeft overgenomen.

Een nieuwjaarsbrief is traditioneel een eenvoudig dubbel gevouwen en versierd kaftje, binnenin kan dan de tekst geschreven worden. Er bestaan echter ook moderne varianten met zelfgemaakte foto’s of heuse kunstwerkjes, gemaakt door de kleine kapoen.

De tekst opent traditioneel met : “Liefste ouders”, “Liefste meter”, “Liefste peter” of “Liefste oma en opa” (of andere benamingen voor de grootouders). maar ook hier is de traditie doorbroken, mede door de opkomst van de “nieuw samengestelde gezinnen”, waarbij ook de traditionele familieverbanden en -titels niet meer kunnen gebruikt worden.

De nieuwjaarswensen zelf worden meestal in rijm of versvorm geschreven.
De brief eindigt met: ” Uw kapoen” (Vroeger, in strenger katholieke tijden, doopkind),(Plaats) , 1 januari,(Jaar)”. 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be