Wie wint het Miljoen?
Behoort tot de categorieën :

 


Naar analogie met de TV-quiz "Wie Wordt Multimiljonair?" maakte Krista Nouwen een vragenquiz om in teamverband te spelen. De nadruk ligt op het cognitieve, dus minder geschikt voor bewoners die soms last hebben om feiten op te diepen uit hun geheugen.

Voorbereiding

Download Krista’s powerpoint presentatie (.pptx-formaat, 85.5MB)
Voor de quizmaster zijn er deze quizvragen te downloaden en af te drukken (.pdf, 472 Kb)
Doorloop de presentatie op voorhand en test het uit alvorens het met de bewoners te spelen.

Wat je nodig hebt is
een laptop
een televisie of projector
druk de .pdf af op A3 in voldoende exemplaren (één afdruk per groepje deelnemende bewoners)

Zet de bewoners (opgedeeld in teams) rond de televisie of projector en zorg ervoor dat ze de nodige hulpmiddelen, zoals een bril en/of hoorapparaat, meebrengen.


Uitvoering

Deze quiz kennen de meesten nog van TV. Op Youtube vonden we alvast Walter Grootaers die zijn best doet om de spanning er in te houden

Je gaat als volgt te werk
Vorm 2 teams. Gooi een muntstuk op en bepaal zo welk team mag beginnen.
Het eerste team blijft spelen totdat ze een verkeerd antwoord geven, dan neemt het tweede team over.
Je kan de regels vrij streng maken om zo het origineel na te bootsen, maar je kan het ook in een meer ontspannen atmosfeer laten plaatsvinden. Aan jou de keuze. Wil je de serieuze toer opgaan, dan schrijft de regel voor dat ieder lid van het team om beurt (zonder hulp) een vraag moet beantwoorden.
Elk team heeft 3 kansen op hulp: een 50/50 (spelleider neemt enkele foutieve antwoorden weg), een “hulplijn” (speler mag één persoon om hulp vragen), en een “Team-help” (het hele team waartoe de persoon die moet antwoorden behoort mag overleggen met de speler)

De winnaar
Er zijn 3 reeksen + 1 reservereeks met vragen die Krista voor jou voorbereidde. Je kan natuurlijk steeds je eigen vragen opstellen en zo het niveau van de quiz aanpassen aan jouw residenten.

En jammer maar helaas…we gaan de winnaar echt wel GEEN miljoen geven! We spelen om punten, het team dat de meeste punten haalt is gewonnen.
De puntenverdeling verloopt als volgt:
Het team dat het miljoen binnenhaalt wint 1 punt
alle antwoorden juist te raden = 5 punten
slecht 1 antwoord fout te hebben = 4 punten
2 of meer foutieve antwoorden leveren nog steeds 3 punten op

De vragen gaan van makkelijk naar moeilijker. Dus raad de residenten aan om hun 3 hulpmiddelen niet te vlug op te nemen. 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be