Het koffietassenspel
Behoort tot de categorieën :

 


In DVC De Linde in Maasmechelen drinken ze graag koffie, zo graag zelfs dat ze er een spel rond brouwden. Collega Myriam Hendrikx van De Linde bezorgde dit alternatief op het klassieke ganzenbord-spel: het koffietassen spel. Met vragen en opdrachten, die je kan aanpassen aan de interesses en mogelijkheden van je cliënten. En collega Yasmien bezorgde ons dit knutselidee voor pionnen.

Voorbereiding

Druk het speelbord af (.pdf, 4.45MB groot), het bestaat uit 16 A4’s die je moet uitknippen en aan elkaar bevestigen. Het meet 74 cm op 118 cm. Het loont de moeite het te lamineren.

Druk daarna de speelkaarten af (.pdf, 6.05MB groot), 15 A4’s met 45 stuks in totaal. Op het laatste blad staan 3 speelkaarten zonder tekst, die kan je gebruiken als je zelf wil speelkaarten bijmaken. Knip de speelkaarten uit, plooi ze dubbel en kleef de 2 helften aan elkaar. Ook hier loont het de moeite ze te lamineren.

Wil je in plaats van tassen pionnen gebruiken? Werp dan je blik richting Yasmien’s koffietas-pionnen.

Voorzie verder een voldoende grote tafel en een paar dobbelstenen.
In plaats van pionnen gebruiken we (lege) koffietassen. Als er teveel deelnemers zijn, deel ze dan in in groepjes.
Leg ook een paar suikerklontjes klaar.

Ziezo, we zijn vertrokken voor een spannende koffieklets.


Uitvoering

Het spel klaarleggen doe je zo: leg op elk vakje dat bestaat uit een grote vierkante vlek met daarop een bruinkleurig cijfer een speelkaart, met de afgedekte zijde naar boven (zodat je niet kan zien wat er op staat). Er zijn in totaal 18 van deze velden.
Er zijn meer speelkaarten dan je nodig hebt, je kan zelf kiezen welke je gebruikt en zo het spel aanpassen aan je deelnemers. Er zijn vragen, er zijn motorische opdrachten, sociale opdrachten, ... En indien nodig kan je zelf speelkaarten bijmaken om het spel helemaal aan je doelgroep aan te passen.
Op deze manier is het spel ook nooit twee keer hetzelfde en blijft het spannend, ook als je dit meerdere keren na elkaar speelt. 
Elke deelnemer krijgt een (unieke) koffietas, je kan ook met een whiteboard stift de naam van de speler op de tas schrijven.

En dan gaan we van start.

Iedereen gooit éénmaal met 1 dobbelsteen, de persoon die uiteindelijk het hoogste aantal ogen gooit mag beginnen.
De persoon die aan de beurt is gooit met 1 dobbelsteen en schuift zijn tas evenveel vakjes vooruit als er ogen gegooid worden.
Kom je op een speelkaartveld, dan draai je de kaart om en voer je de opdracht uit of beantwoord je de vraag. Doe je dat goed, dan mag je als beloning nog eens gooien.
Als op de speelkaart staat “ga 3 vakjes achteruit” of “ga 2 vakjes vooruit”, dan doe je dat maar mag je niet meer gooien, je beurt is dan voorbij. Er zijn ook twee hele vieze kaarten bij: “sla een beurt over” en “ga naar vakje 37”.
De winnaar is hij of zij die het eerst voorbij de 77 schiet! Een stukje gebak is de beloning.

Je kan dit spel ook spelen met 2 dobbelstenen ... dan gaat het natuurlijk sneller.

Hieronder het eerste ontwerp van het speelbord, 16 A4’s groot. Op de uiteindelijke versie die je hier kan downloaden voegden we nog (een foto van) een lekker stuk taart toe. Dat heeft de winnaar toch verdiend? En geef alle andere deelnemers dan ook maar een stukje! smile 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be