Koken van Toen: Friet met mayonaise
Behoort tot de categorie├źn :

 


Kookactiviteiten zijn altijd bijzonder populair, maar voorzie voor deze toch maar een dubbele capaciteit. Frieten met zelfgemaakte mayonaise, daar kan toch niets tegenop?





Voorbereiding

Lees ook Koken van Toen, het thema waartoe dit recept behoort.

Download hier het recept, druk hiervan een paar exemplaren af en lamineer deze.

Dit gerecht kan je maken aan 5 euro voor een twintigtal porties.

Ingredi├źnten
2 eidooiers
zout
peper
5kg patatten
250 ml neutrale olie
1 tl mosterd
2-3 tl citroen of azijn
frietvet

Voorzie voldoende patattenschillers en mesjes. En vergeet natuurlijk je frietpotten niet, en goede frituurolie!


Uitvoering

Het recept voor de mayonaise komt uit de oude doos, als je nog nooit mayonaise hebt gemaakt, probeer dit dan eerst even thuis.
Deze kookactiviteit leidt ook tot reminiscentie: vroeger werden frieten meestal op vrijdag gebakken, en de eerste frituren verschenen in de jaren zeventig in het straatbeeld, althans dat is wat wij geleerd hebben als we deze frietjes klaarmaakten!

Bereidingswijze
Schil de patatten en was ze af met koud water.
Snijd ze in frietvorm, dik of dun, naar eigen keuze.
Voor de mayonaise: doe de eidooiers, zout, peper, citroen en mosterd in een kom. Goed roeren met de staafmixer. Dan olie in een dunne straal langzaam bijgieten tot er een homogene massa ontstaat. Blijven roeren !!!!!!
Frieten 2x bakken en met mayonaise (of ketchup) opdienen.



 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be