De weg naar de koffie
Behoort tot de categorieën :

 


Koffie, (bijna) iedereen drinkt het, maar weet je ook waar de koffie vandaan komt en hoe de koffiebes wordt bewerkt tot koffieboon? In deze informatieve namiddag gaan we van onze cliënten echte koffiekenners maken. Een beetje concentratie is wel nodig. Een activiteit van Cristine Crommen.

Voorbereiding

Download hier de presentatie (.pptx, 116MB). Je hebt een recente versie nodig van powerpoint, want er zitten 4 filmpjes in. Wil je de versie zonder filmpjes, download die dan hier (.ppt, 81MB). De filmpjes zelf staan ook op Youtube, je vindt de links hieronder. 

Natuurlijk heb je ook een laptop of PC nodig, aangesloten op een TV of een projector. De filmpjes komen ook met klank, dus voorzie ook een voldoende luide klankinstallatie.


Uitvoering

Deze informatieve namiddag werd ons toegestuurd door Cristine Crommen. De versie met de filmpjes telt in totaal 48 dia’s en is opgedeeld in de volgende hoofdstukken
koffie in cijfers
van bes tot koffie, koffiebonen en planten
van bes tot koffie, de koffieteelt
teeltgebieden
oogsten
bewerking
ongebrande koffie
de gebrande koffieboon
soorten koffie
geen koffie (chicorei)
duurste koffie
koffiebereidingen

Er zitten 4 filmpjes in
slide 14: koffie is een natuurproduct
slide 27: de oogst van de koffiebonen
slide 35: wat gebeurt er na de oogst
slide 44: malen en verpakken

Alle filmpjes komen van Youtube. En we willen toch even duidelijk maken dat we niet gesponsord worden door het koffiemerk dat de filmpjes online heeft gezet. Maar ze zijn nu éénmaal goed gemaakt smile

Deze activiteit is minder geschikt voor personen die niet meer over al hun cognitieve vaardigheden beschikken, of personen die het moeilijk hebben zich voor lange tijd te concentreren. Las daarom ook een (koffie)pauze in.
En deze activiteit sluit je natuurlijk af met een koffie en lekker stukje cake of Tiramisu.

Hier is alvast een voorsmaakje. 
 

Site en al het materiaal hier gepubliceerd : Copyright 2013-2020 hetanimatiehuis.be